abf

Arbeidernes Båtforening Kristiansand

kjeltringholmen

  • Sommer 2001

  • Strøm til holmen
  • St.hans 2015

old4Arbeidernes Båtforening i Kristiansand ble Stiftet 17.april 1934.

I dag fremstor foreningen mer vital en noen gang. En  nydelig pærle på Kjeltringholmen hvor ABF har et godt vedlikeholdt anlegg med brygger, hytter og et nydelig uteområde.

Foreningen og stedet er blitt det den er i dag gjennom alles felles bidrag og god dugnadsånd

 

Det vil bli en markering av 85års jubileumet for medlemmene med familie tidlig på høsten.

 Et lite historisk tilbakeblikk

Helt fram til midten av 1920-tallet, var all organisert idrett i Norge tilsluttet Norges Landsforbund for idrett.

Dette forbundet sorterte under forsvarsdepartementet, og ble en stor del ledet av militære. Dette gjorde at idrettsorganisasjonene lett kunne bli misbrukt, slik som for eksempel under storstreiken i 1921, da idrettsorganisasjonene ble brukt for å rekruttere streikebrytere, og idrettslag ble kollektivt meldt inn i Samfundshjelpen.

Sett på denne bakrunn, er det ikke vanskelig å forstå at arbeidsbevegelsen gjennom lengre tid hadde kjempet hardt for å forsøke å danne sine egne idrettsorganisasjoner. Dette ble så realisert i 1924, da Arbeidernes Idrettsforbund (A.I.F) ble
stiftet

I februar 1934 startet diskusjonen om å danne en ny båtforening i Kristiansand, i tilegg til KMK, Stiftelsesmøte ble holdt 17.april og generalforsamling ble holdt i  9.mai 1934 hvor Arbeidernes Motorklubb ble stiftet. Dette var første båtforening i arbeiderbegelsen i norge, og foreningen ble fra 1935 tilmeldt A.I.F. 

Det første styret besto av: Harald Holtskog, formann samt Haakon Andersen, Olaf Blakstad, Henning Olsen, Sigurd Gjeruldsen og Konrad Andersen.Viktige saker var rabatt på drivstoff og båtustyr.  

I 1939 skifet foreningen navn til Arbeidernes Båtforening ABF. Grunnen til dette var blant annet å slippe seilbåter og robåter til.

Diskusjonen om få en egen plass hadde blitt diskutert over flere år før krigen. I 1946 kjøpte foreningen sammen med seilforeningen Terneholmen. ABF betalte kr 7000 for sin andel. Dette var mye penger, men ABF arrangerte båtlotterier og  dansetilstelninger slik at hele lånet ble nedbetalt i 1946. Kristian Kristiansen var formann i 1946,  I 1952 skiftet holmen navn til Kjeltringholmen som var stedet sitt rettmessige navn.

 Foreningen er politisk nøytral og har til formål å fremme båtsporten i Kristiansandsområdet og å ivareta medlemmenes interesser på Kjeltringholmen.


Annonsører.
Ønsker du å støtte foreningen

med en annonse?

Kontakt oss her

abf

Del denne siden:
Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p Google+

Nyhetsbrev


Webløsning ©2014-16 av Web Norge basert på Joomla 2.5